dinsdag 13 november 2007 om 01u11

Na de bekentenis van Michael Rasmussen afgelopen donderdag in Denemarken was het vandaag de beurt aan de commissie Vogelzang om met haar 48 pagina's tellende rapport naar buiten te komen ...

UPDATE 17 november 2007: informatie over rechtszaak/schikking door Rasmussen, bloedwaarden Rasmussen, reactie Erik Breukink en technische gadgets voor de wielerploeg toegevoegd (zie hier).

Wat was er ook alweer gebeurd ?
Michael Rasmussen reed in de Tour de France in de gele leiderstrui op het moment dat een Deense televieverslaggever op de Italiaanse televisie een opmerking opving van een Italiaanse oud profwielrenner. Davide Cassani, tijdens de Tour consultant voor de Italiaanse televisie, vertelde op de Rai dat hij zo'n bewondering had voor de inzet van Rasmussen aangezien hij hem in juni nog in de stromende regen in Italië had zien trainen.

De Deense televisieverslaggever die dat hoorde vond dat vreemd aangezien hij wist dat Michael Rasmussen had verklaard (in het kader van het verplicht doorgeven van zijn 'whereabouts' aan de UCI) in die periode in Mexico aan het trainen te zijn. Toen hij Rasmussen daarmee confronteerde hield deze vol gewoon in Mexico te zijn geweest.

Onder druk van de Franse media, de organisatie van de Tour de France en een aantal andere ploegen, heeft Theo de Rooij, destijds algemeen directeur van de Rabobank Wielerploegen, een paar dagen later besloten Rasmussen uit de Tour de France te halen. Enkele dagen later werd Rasmussen door zijn ploeg ontslagen omdat hij tegen de reglementen van de ploeg in zou hebben gehandeld.

Na de Tour de France nam Theo de Rooij met onmiddellijke ingang ontslag en werd door de Rabobank een onafhankelijke commissie ingesteld die moest onderzoeken wat er precies is gebeurd en hoe het zover heeft kunnen komen.

Deze onafhankelijke commissie, onder leiding van Peter Vogelzang - een oud politiecommissaris en tegenwoordig chef de mission van het Nederlands Olympisch Team - kwam vandaag met haar rapport naar buiten ... In de tussentijd, afgelopen donderdag, heeft Michael Rasmussen echter zelf een persconferentie georganiseerd.

Michael Rasmussen in het geel tijdens de Tour de France 2007 - 21 juli 2007, aankomst tijdrit in Albi
Michael Rasmussen in het geel tijdens de Tour de France 2007 - 21 juli 2007, aankomst tijdrit in Albi

Tijdens deze persconferentie bekende Rasmussen te hebben gelogen over zijn verblijfplaats in de maand juni. Hij was namelijk inderdaad niet in Mexico geweest maar in Frankrijk en Italië ... en volgens hem was zijn werkgever daar ook gewoon van op de hoogte geweest!
Verder gaf hij aan dat hij hierover niet had gelogen om eventuele onaangekondigde dopingcontroles te onlopen, maar omdat hij huwelijksproblemen zou hebben. Hij vroeg de journalisten vervolgens zijn privacy te respecteren en hier niet naar door te vragen ...
Ten slotte verklaarde Rasmussen geen doping te hebben gebruikt en met name geen EPO of Dynepo.

Vandaag maakte de commissie Vogelzang dus haar bevindingen bekend ... Volgens de commissie had de ploegleiding van de Rabobank Michael Rasmussen nooit mogen laten starten. De commissie zegt dat de directie van de Rabo Wielerploegen en vooral voorzitter Theo de Rooij meerdere signalen rondom Rasmussen voorafgaand aan de Tour '07 niet op juiste waarde heeft geschat en dat - doordat de Raad van Commissarissen van de Rabo Wielerploegen niet tijdig en volledig werd geïnformeerd - de directie de reputatie van de Rabo Wielerploegen en de Rabobank in gevaar bracht. De commissie raadt tevens aan het verzamelen, afhandelen en controleren van de WhereAbouts Informatie binnen de Rabo Wielerploegen te verbeteren.

Ook de UCI (Internationale Wielrenunie) kreeg er van langs in het rapport van de commissie Vogelzang: zij heeft namelijk onvoldoende eenduidig, doortastend en geloofwaardig gehandeld en dient verder te professionaliseren als het gaat om de formulering, handhaving en controle van haar dopingreglementen.

Wat betreft Michael Rasmussen zelf geeft de commissie aan de privé-reden die hij aan heeft gegeven als reden voor zijn leugens niet geloofwaardig te vinden.

Naast Peter Vogelzang maakten ook Marjan Olfers, Gijs Langevoort en Johan Geraets deel uit van de commissie.

In een reactie op het rapport van de Commissie Vogelzang liet de Rabobank (de bank en sponsor van de wielerploeg) bij monde van Piet van Schijndel (lid van de raad van bestuur van Rabobank en verantwoordelijk voor het wielersponsorschap) weten het eens te zijn met de conclusies en aanbevelingen van de commissie.
De wielerploeg zelf laat weten de tijd te nemen alvorens met een reactie te komen en nader in te gaan op concreet te nemen maatregelen. Ook laat zij weten dat de directie nooit op de hoogte is geweest van het feit dat Rasmussen nooit in Mexico was geweest en daarover heft gelogen om privé-redenen.
Erik Breukink vertelde in het NOS Journaal echter wel dat de niet kloppende data (de UCI liet weten dat Rasmussen sinds 4 juni in Mexico zat terwijl Erik hem op 6 juni nog had gesproken) geen belletje hadden laten rinkelen; na het ontvangen van de recorded warning op 23 juni heeft Theo de Rooij aan UCI gevraagd wat dat betekende en heeft UCI aangegeven dat hij gewoon kon starten ...

Rasmussen zelf - sinds zijn ontslag door Rabobank zonder ploeg - hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd aldus Anne Gripper, verantwoordelijk voor het anti-dopingprogramma van de UCI.

Hieronder vindt u een interview van Rabo Sport TV met Peter Vogelzang naar aanleiding van dit rapport.
UPDATE 17 november 2007:
- Rechtszaak / Schikking
Michael Rasmussen, bijgestaan door de Deense topadvocaat Karoly Nemeth, heeft in een reactie op het rapport van de Commissie Vogelzang laten weten een rechtszaak te starten tegen de Rabo Wielerploegen omdat hij vindt dat hij onterecht ontslagen is (volgens hem was de wielerploeg ten slotte op de hoogte van het feit dat hij loog) én omdat hij "al 3 maanden wacht op een reactie op zijn voorstel tot schikking".
Henri van der Aat, de interim-manager van de wielerploeg, liet weten niet op de hoogte te zijn van een verzoek tot schikking en het te betreuren dit soort dingen uit de media te vernemen ...

- Rasmussen's bloedwaarden
In een poging om te bewijzen dat hij geen doping heeft gebruikt heeft Michael Rasmussen zijn bloedwaarden vrijgegeven. Het betreft 24 hematocriet- en hemoglobine-waarden van de afgelopen drie jaar die allemaal onder de maximaal toegelaten waarden lagen.
Volgens Rasmussen was dat dus het bewijs dat hij nooit doping heeft gebruikt (in die periode in ieder geval), maar na analyse van deze waarden komt Rasmus Damsgaard, een Deense expert op het gebied van doping, echter tot een heel andere conclusie: volgens hem onderging Rasmussen tijdens de Tour een bloedtransfusie, of volgde hij vlak voor de start van de Tour een EPO-kuur. Damsgaard zegt dat de stijging van de hematocrietwaarde met 3,6% tijdens de Tour en die van de concentratie van hemoglobine met 1,1 gram per deciliter 'verdacht', 'fysiologisch onmogelijk' en wetenschappelijk niet anders te verklaren zijn dan dat Rasmussen doping heeft gebruikt ... Deze waarden vertonen normaal gesproken namelijk een negatieve tendens tijdens een grote ronde (bij 7 renners van CSC - gevolgd door Damsgaard - bijvoorbeeld met 12 tot 22 procent) en bij Rasmussen was dat bijvoorbeeld in de Tour van 2005 en 2006 ook het geval ... Dion van Bommel, de ploegarts van de Rabobank-ploeg geeft in een reactie in de Volkskrant aan niet te durven concluderen dat Rasmussen doping heeft gebruikt maar de stijging wel onlogisch te vinden ... Volgens hem kunnen dergelijke wisselende bloedwaarden hooguit twijfel oproepen maar niet leiden tot beschuldigingen. Een voorloper van de discussies die er zullen komen na de invoering van het biologisch paspoort van de renners?!

- Reactie Erik Breukink
In een reactie op het rapport geeft Erik Breukink in de Volkskrant aan zich een kop van Jut te voelen ... de kritiek van de commissie op zijn handelwijze is volgens hem 'kort door de bocht'. Ten slotte zegt hij: "Ik wil niet beweren dat ik geen fouten heb gemaakt, maar het kan niet zo zijn dat de indruk wordt gewekt dat ik een actieve rol heb gespeeld in het gerommel van Rasmussen. Daar wil ik me van distantiëren".

- Technische gadgets voor de Rabobank wielrenners
Volgens een artikel in de krant BN/DeStem krijgen de renners van de Rabobank Wielerploeg binnenkort allemaal een Blackberry (een telefoon met volledig QWERTY-toetsenbord die met name gebruikt kan worden om mails te ontvangen en versturen) zodat ze constant kunnen aangeven waar ze zich bevinden, wat hun plannen zijn en eventuele wijzigingen snel door kunnen geven aan de ploeg.

De interim-directeur van de ploeg, Van der Aat, heeft met de UCI afgesproken dat de informatie over de whereabouts zoals die door de renners doorgegeven wordt, nu ter controle wordt doorgestuurd naar de ploeg.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 16219x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France 2007 | Doping | Tour de France

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Oui cela est bien compliqué ,il y a eu des erreurs commises de part et d autre et ce sont des lecons pour le futur mais en tout cas j admire le courage de la direction du Tour qui fait le maximum pour eradiquer le dopage et on ne peut que les en féliciter .ciao byebye a+

    | Liserois | donderdag 15 november 2007 om 17u47

  2. k ben erg teleurgesteld in de leiding van de wielerploeg.
    Wij zijn er van uit gegaan in Nederland dat Thomas Dekker voor ons de tour zou winnen.
    De leiding van de ploeg heeft hier gefaald. De keuze voor een rus was niet de juiste.
    Ik vermoed dat het spelletje dat er gespeeld is is opgezet en dat Breuking voor Mensjov was.
    Dit is een niet te vergeven fout verder denk ik dat met Tomas Dekker niets aan de hand is.
    En de ploegleiding een excuus heeft verzonnen om Dekker thuis te laten.
    Als is er iets aan de hand was met Dekkers bloed zou hij wel een startverbod of een schorsing hebben gekregen Ik denk dat Dekker er op gestaan heeft om als kopman mee te gaan.
    En de ploeg dit niet wilde, hun keuze was Mentsjov, en zoals altijd heeft hij er niets van gemaakt.
    Dus de verkeerde keuze. Als je kijk hoe vaak de ploegleiding zich vergist heeft wordt het tijd dat daar eens koppen rollen. Waarschijnlijk wordt Dekker volgend jaar tourwinnaar, heel wat ploegen zitten op hem te wachten. Alleen erg jammer dat het dan een Belgische ploeg wordt.
    En weer staat Rabobank dan met lede ogen te kijken,
    groetjes J.A. Bergmans

    | John Bergmans | donderdag 14 augustus 2008 om 17u34

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer negen ?